15 Nisan 2016 Cuma

İSTANBUL ARKEOLOJİ MÜZELERİ






İstanbul Arkeoloji Müzeleri


Tarihin farklı dönemlerine izler bırakmış olan uygarlıklardan kalan çeşitli eserlere ev sahipliği yapan İstanbul Arkeoloji Müzeleri, dünyada müze binası olarak tasarlanan ve kullanılan ilk 10 müze arasında yer alır. Ayrıca Türkiyenin de müze olarak düzenlenmiş ilk kurumudur.

Çinili Köşk

FATİHİN SANAT SEVGİSİ

Türk çini ve keramik sanatının başarılı örneklerinin sergilendiği bir müze olarak işlevini sürdüren ÇİNİLİ KÖŞK, 1472 yılında Fatih Sultan Mehmed tarafından inşa ettirildi. İçini ve dışını süsleyen çinilerden ötürü '' Sırça Saray veya Kasr-ı Kaşi '' olarak da tanınmaktadır.


16.yy'a ait Çini

Güneş Saati
GÜNEŞ SAATİYLE GÜNÜ YAŞAMAK

Güneşin doğuşundan batışına kadar, geçen zamanı 12 eşit birime ayırma sistemi Mezopotamya'da Sümer'den itibaren kullanılmış ise de Babil saati adı ile anılır. M.Ö. 1. yy. da kullanılmıştır.



Aslan heykeli


TÖRENLERİN VAZGEÇİLMEZİ

Dini ve askeri amaçlarla yapılmış büyük cadde Babil kenti içinden çıkıp İştar Kapısınıdan geçerek sur dışındaki yeni yıl şenliklerinin yapıldığı binaya kavuşuyordu. 16m. genişlik ve 300 m. uzunluktaki caddenin 2 yanını Tanrıça İştar'ın kutsal hayvanı aslanın renkli sırlı tuğlalarla yapılmış kabartmaları süslüyordu.


Cinayetle ilgili bir mahkeme kararının yazıldığı taş

En eski aşk şiiri (M.Ö.2037 Yeni Sümer Dönemi)
Kadeş Antlaşması

TARİHTEKİ İLK ANTLAŞMA

Eşit şartlarda imzalanan ve tarihin ilk bilinen antlaşması olan Kadeş Antlaşması İ.Ö. 1269 yılında, Hitit kralı Hattusilis III ile Mısır Firavunu Ramses II arasında yapılmıştır. 
Antlaşmadan bir bölüm : ''Mısır memleketinin kralı, büyük kral , kahraman Ramses'in Hatti memleketinin kralı Hattusilis ile iyi dostluklarının, kardeşliklerinin ve büyük krallıklarının devamı için yaptıkları antlaşmadır.''


Firavun tabutu

ESKİ MISIRDA SONSUZ YAŞAM

Mısırda ilk mumyalama M.Ö. 2770 yılında yapılmıştır. Mumyalamanın temel prensibi vücut dokusundaki suyun alınıp, vücudun bakterilerden alınmasıdır. Mumyalama teknikleri Yeni Krallık döneminde en yüksek noktasına ulaşmıştır. Bu dönem içinde yapılan mumyalar kendi dokusunu korumuştur. 
Mumyalama işlemi 13 aşamada yapılır. 
1- Cesedin masaya yatırılır.
2- Beynin boşaltılması.
3- İç organların çıkartılması.
4- Vücut boşlukları ve organları mikroplardan arındırmak için palmiye şarabıyla yıkanması.
5- Bağırsakların mumyalanması.
6- Cesedin göğüs ve karın boşluğunun geçici olarak doldurulması.
7- Vücut suyunun alınması. 
8- Vücut natron dışına çıkarılır.
9- Vücut boşlukları koruyucu maddelerle doldurulur. 
10- Vucüdun yağlanması.
11- Yüz deliklerinin kapatılması.
12- Vücudun reçine ile kaplanması.
13- Vücudun sargı bezleriyle sarılması.


FOTO HABER












Hiç yorum yok:

Yorum Gönder