29 Nisan 2016 Cuma

SİNEMA - TİYATRO MÜZESİ



Türvak Sinema ve Tiyatro Müzesi Müdürü Erol Şenel, müze hakkındaki sorularımızı yanıtladı.

(sağda)Şenel ile bir kare



SESLİ HABER

22 Nisan 2016 Cuma

İSTANBUL BALMUMU MÜZESİ

Balmumu Müzesi
İstanbul Sapphire AVM'sinde bulunan Balmumu Müzesi Dünyadaki ilk 4 boyutlu müzedir. Balmumu heykeller kişilerin kemik ölçümleri dikkate alınarak özenle hazırlanmıştır.

I. Peter

MODERN PETER

Büyük Peter olarak da bilinir. Modernizasyon politikası uygulamıştır. Sakal bırakanlardan vergi almış, okuma yazma bilmeyenlere evlenme yasağı getirmiştir. 

Karl Marx 
DEVRİMCİ

Alman felsefeci, iktisatçı, siyaset kuramcısı, tarihçi, sosyolog ve komünist devrimci. Marxa göre şimdiye kadar var olan tüm toplumların tarihi sınıf mücadelelerinin tarihidir.


Napolyon
UFAK İMPARATOR

Napolyon, Fransız generali ve imparatorudur. Fransız devriminden bir süre sonra yönetimi ele geçirmiştir. Rusya ile yapılan savaşta yenilgiye uğramış ve halkın gözünden düşüp sürgüne gönderilmiştir.


Rauf Denktaş

KUZEY KIBRIS'IN YAZAR KURUCUSU

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk Cumhur Başkanıdır. Rauf Denktaş, 1983'ten 2005 e kadar bu görevi sürdürmüştür. Politika hayatının yanında yazar kimliği ilede bilinmektedir. 
Elvis Presley
ROCKN ROLL'UN KRALI

Elvis Presley 20. yüzyılın en popüler şarkıcılarından biriydi. Dünya çapında ''Kral'' olarak adlandırılırdı.


Arnold Schwarzeneger
MR. OLYMPIA'DAN VALİLİĞE YÜKSELİŞ

2003-2011 yılların arasında California Valiliği görevini yapan Arnold, Avusturyalı-Amerikalı vücut geliştirme şampiyonu, aktör, model, iş adamı ve politikacıdır.

Mevlana
HOŞGÖRÜ FELSEFESİNİN BAŞLANGICI

Mevlana'nın asıl adı Muhammed'dir. Maneviliğin en büyük ustalarından biridir. Mevlevi yolunun öncüsüdür. Hoşgörüye dayanan bir felsefe benimsemiştir.



                                                      MULTİMEDYA HABER

15 Nisan 2016 Cuma

İSTANBUL ARKEOLOJİ MÜZELERİ






İstanbul Arkeoloji Müzeleri


Tarihin farklı dönemlerine izler bırakmış olan uygarlıklardan kalan çeşitli eserlere ev sahipliği yapan İstanbul Arkeoloji Müzeleri, dünyada müze binası olarak tasarlanan ve kullanılan ilk 10 müze arasında yer alır. Ayrıca Türkiyenin de müze olarak düzenlenmiş ilk kurumudur.

Çinili Köşk

FATİHİN SANAT SEVGİSİ

Türk çini ve keramik sanatının başarılı örneklerinin sergilendiği bir müze olarak işlevini sürdüren ÇİNİLİ KÖŞK, 1472 yılında Fatih Sultan Mehmed tarafından inşa ettirildi. İçini ve dışını süsleyen çinilerden ötürü '' Sırça Saray veya Kasr-ı Kaşi '' olarak da tanınmaktadır.


16.yy'a ait Çini

Güneş Saati
GÜNEŞ SAATİYLE GÜNÜ YAŞAMAK

Güneşin doğuşundan batışına kadar, geçen zamanı 12 eşit birime ayırma sistemi Mezopotamya'da Sümer'den itibaren kullanılmış ise de Babil saati adı ile anılır. M.Ö. 1. yy. da kullanılmıştır.



Aslan heykeli


TÖRENLERİN VAZGEÇİLMEZİ

Dini ve askeri amaçlarla yapılmış büyük cadde Babil kenti içinden çıkıp İştar Kapısınıdan geçerek sur dışındaki yeni yıl şenliklerinin yapıldığı binaya kavuşuyordu. 16m. genişlik ve 300 m. uzunluktaki caddenin 2 yanını Tanrıça İştar'ın kutsal hayvanı aslanın renkli sırlı tuğlalarla yapılmış kabartmaları süslüyordu.


Cinayetle ilgili bir mahkeme kararının yazıldığı taş

En eski aşk şiiri (M.Ö.2037 Yeni Sümer Dönemi)
Kadeş Antlaşması

TARİHTEKİ İLK ANTLAŞMA

Eşit şartlarda imzalanan ve tarihin ilk bilinen antlaşması olan Kadeş Antlaşması İ.Ö. 1269 yılında, Hitit kralı Hattusilis III ile Mısır Firavunu Ramses II arasında yapılmıştır. 
Antlaşmadan bir bölüm : ''Mısır memleketinin kralı, büyük kral , kahraman Ramses'in Hatti memleketinin kralı Hattusilis ile iyi dostluklarının, kardeşliklerinin ve büyük krallıklarının devamı için yaptıkları antlaşmadır.''


Firavun tabutu

ESKİ MISIRDA SONSUZ YAŞAM

Mısırda ilk mumyalama M.Ö. 2770 yılında yapılmıştır. Mumyalamanın temel prensibi vücut dokusundaki suyun alınıp, vücudun bakterilerden alınmasıdır. Mumyalama teknikleri Yeni Krallık döneminde en yüksek noktasına ulaşmıştır. Bu dönem içinde yapılan mumyalar kendi dokusunu korumuştur. 
Mumyalama işlemi 13 aşamada yapılır. 
1- Cesedin masaya yatırılır.
2- Beynin boşaltılması.
3- İç organların çıkartılması.
4- Vücut boşlukları ve organları mikroplardan arındırmak için palmiye şarabıyla yıkanması.
5- Bağırsakların mumyalanması.
6- Cesedin göğüs ve karın boşluğunun geçici olarak doldurulması.
7- Vücut suyunun alınması. 
8- Vücut natron dışına çıkarılır.
9- Vücut boşlukları koruyucu maddelerle doldurulur. 
10- Vucüdun yağlanması.
11- Yüz deliklerinin kapatılması.
12- Vücudun reçine ile kaplanması.
13- Vücudun sargı bezleriyle sarılması.


FOTO HABER












7 Nisan 2016 Perşembe

HABABAM SINIFI MÜZESİ


Adile Sultan Kasrı


Hababam filmlerinin 4 tanesi olan; Hababam Sınıfı, 
Hababam Sınıfı Sınıfta kaldı, Hababam Sınıfı Uyanıyor ve Hababam Sınıfı Tatilde filmleri Adile Sultan Kasrında çekilmiştir. Filmlerin çekildiği 1975-76-77-78 yıllarında bina, Kadıköy ilçe sağlık tesisleri tarafından kullanılıyordu. 



Hababam Sınıfı Müzesi
HEPİMİZİN SINIFI

Hababam sınıfı öğretmeniyle, öğrencisiyle, kara tahtasıyla, kopyalarıyla, sözlüsüyle, sınavıyla, karnesiyle, bütünleşmesiyle herkesin kendinden birşeyler bulabildiği hepimizin sınıfıdır. 

Rıfat Ilgaz
HABABAMIN YARATICISI

Türk şiir, roman ve öykü yazarı olan Rıfat Ilgaz özellikle Hababam Sınıfı romanıyla tanındı. Türkiyenin çalkantılı dönemlerinde yazdığı yazılardan dolayı yolu birçok kez adliye koridorlarlarına düştü. Oldukça üretken olan yazı hayatına şiirden mizah öykülerine, romandan çocuk kitaplarına birçok farklı alanda eser sığdırdı. 

Ertem Eğilmez 1929-1989
TÜRK SİNEMASININ KOMEDİ USTASI

Hababam filmlerinin yönetmeni olan Ertem Eğilmez geniş izleyici kitlesinin ilgisini çeken kalabalık kadrolu güldürüleriyle Türk sinemasında bir tarz oluşturmuştur. 






MULTİMEDYA HABER

Hababam Sınıfı