19 Şubat 2016 Cuma

HARBİYE ASKERİ MÜZESİ

Harbiye Askeri Müzesi
Bugün Askeri Müze ve Kültür Sitesi Komutanlığı olarak kullanılan Harbiye binası  1841 yılında Harp okulu olarak İnşa edilmiştir. Mustafa Kemal Atatürk bu okuldan mezun olmuştur. Askeri Müze pazartesi ve salı günleri dışında saat 09.00- 17.00 sattleri arasında hizmet vermektedir. Günlük ortalama 500-600 kişinin ziyaret ettiği müzeyi ağırlıklı olarak öğrenciler ziyaret ediyor. Müzede en büyük ilgi ateşli silahlara ve zırhlara oluyor. Müzeye sürekli olarak küçük müzelerden eserler gelmeye devam ediyor. Askeri Müzede yaklaşık olarak 5000 obje bulunuyor.

ASKERİ MÜZENİN TARİHÇESİ
Askeri müze'nin kuruluşu 15.yy.'a kadar uzanmaktadır. 1453'te İstanbul'un fethinden sonra Türkler tarafından ''Cebehane'' olarak düzenlenmiştir. Daha sonra Damat Fethi Paşa'nın gayretleri ile 1846 yılında Türk Müzeciliğinin ilk temelleri atılmış ve bu tarih Askeri Müzenin gerçek anlamda ilk kuruluşu olmuştur.

ATATÜRK'E AİT EN ESKİ FOTOĞRAF
Atatürk ve sınıf arkadaşları (Atatürk'ün bilinen en eski resmi)
Askeri eğitimini 1899-1905 yılları arasında Mekteb-i Harbiye'de yani bugünkü Askeri Müzede tamamlayan Mustafa Kemal Atatürk adına, Askeri Müze'de özel bir salon oluşturulmuştur. Bu bölümde  Atatürk'e ait silahlar ve şahsi eşyalar bulunmaktadır. Bunların yanı sıra, Askeri Müze Kütüphanesinin fotoğraf arşivinde,  Atatürk'e ait çok sayıda fotoğraf bulunmaktadır.




HAVADA MERMİLERİN ÇARPIŞTIĞI ÇANAKKALE SAVAŞI
Çanakkale savaşının bir maketi
Çanakkale savaşından kalan silahlar
Ege denizinin kuzeydoğu köşesini Marmara denizine bağlayan 72 km uzunluğunda dar bir geçit olan Çanakkale Boğazı, antik çağlardan beri önemli bir savaş alanı olmuştur. Çanakkale Savaşları, 1. Dünya Savaşı sırasında 1915 ve 1916 yıllarında Gelibolu yarımadasında Osmanlı ile İtilaf Devletleri arasında yapılan kara ve deniz muharebeleridir. Muharebeler önce İngiliz ve Fransız deniz kuvvetlerinin boğazı zorlamasıyla başlamış ve sonra karada devam etmiştir. İtilaf Devletlerinin amacı İstanbul'u alarak Osmanlıyı saf dışı bırakmak, Rusya'ya yardım için buzlardan arınmış bir deniz yoluna kavuşmak ve Almanya-Macaristan'a karşı yeni bir cephe açmaktı. 8.5 ay süren çarpışmalar müttefik kuvvetlerinin 1915 sonu ve 1916'nın ilk ayında, her iki taraftan yarım milyona yakın insan kaybı bırakarak Gelibolu Yarımadasını terk etmeleri ile son bulmuştur.

MAHMUT ŞEVKET PAŞA
Şevket Paşanın arabası


Mahmut Şevket Paşa; 2. Meşrutiyet Döneminde 1909'daki 31 Mart ayaklanmasını bastıran Hareket Ordusunun komutanıdır. 23 Ocak 1913'te sadrazamlığa getirilmiştir. 11 Haziran 1913 günü Harbiye Nezaretinden Babıali'ye giderken  yolu kesilerek arabasında şehit edilmiştir.




DÜNYA TARİHİNE GEÇMİŞ OLAN MOHAÇ MEYDAN SAVAŞI
Mohaç Meydan Savaşının maketlerle canlandırması

Mohaç Meydan Muharebesi 29 Ağustos 1526 tarihinde Osmanlı ve Macar orduları arasında gerçekleşmiş ve Osmanlı ordusunun kesin zaferiyle sonuçlanmıştır. Muharebe, 2 saat gibi kısa bir sürede sona ermesiyle de dünya savaş tarihinde önemli bir yere sahiptir.

İMKANSIZLIKLARIN BAŞARILDIĞI İSTANBUL'UN FETHİ
İstanbul'un fethinin bir canlandırması
İstanbul'un fethi sırasında güçlü surların büyük top atışlarıyla yıkılabileceği kanıtlandı. Resimde gözüken top ise o zamanın en büyük topu olan Şahi'dir.
İstanbul'un fethinde Haliç'e gerilen zincir
KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN'IN ÖZEL KILICI
Kanuni'nin kılıcı

Ünlü Osmanlı kılıç ustası Hacı Sungur tarafından Kanuni Sultan Süleyman adına yapılmış olan bu kılıç savaş anında en etkili vuruşu sağlayacak bir açıyla eğrilmektedir. Kaliteli çelikten yapılmış olan namlu üzerinde yer alan Kanuni Sultan Süleyman'a övgü sözleri ve yapılacak olan fetihler için başarı dilekleri ile Kuran'dan ayetler altın kakma tekniği ile yazılmıştır.

OSMANLININ KURUCU PADİŞAHLARI

 Osmanlı zamanında hükümdarlık yapmış olan bütün padişahların resimleri koridorlarda asılı olmasıyla birlikte, kurucu padişahlar ayrı olarak özel bir odada sergileniyor.

FOTO HABER

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder