29 Mart 2016 Salı

MİNİATÜRK

Miniatürk
Göletlerde süzülen Osmanlı kadırgası Baştarda'dan, Efes Celcus Kütüphanesinden Malabadi Köprüsüne, Yerebatan Sarnıcından Mardin Taş Evlerine, Rumeli Hisarından İzmir Saat Kulesine, Mescid-i Aksadan St.Antoine Kilisesine, Bursa Ulu Camii'nden Mevlana Türbesine, Peribacalarından Anıtkabire, Pamukkaleden Aspendos'a, Ayasofyadan İstanbul'un ihtişamlı yalı ve saraylarına dek Anadolu çevresinde hüküm sürmüş 3000 yıllık uygarlıkların izlerini Miniatürk'te görebilirsiniz.



VİDEO HABER

23 Mart 2016 Çarşamba

GALATASARAY MÜZESİ


Ali Sami Yen
DÜNYA MARKASI GALATASARAY'IN KURUCUSU ALİ SAMİ YEN

Ali Sami Yen, 20 Mayıs 1886'da İstanbul'da doğdu. Babası, Türk ve Arnavutluk edebiyatının önemli isimlerinden Şemsettin Sami'ydi. Galatasaray Lisesinde okudu ve 1905 yılında Galatasaray Lisesinden arkadaşlarıyla birlikte Galatasaray Spor Kulübünü kurdu. Türkiye'deki ilk spor müzesi olan Galatasaray Müzesini 1915 yılında kurdu. 1923 yılında Türk Milli Futbol Takımının ilk teknik direktörü oldu. Galatasaray'da 1905-1918 arası 13 yıl, 1925'te 1 yıl olmak üzere toplam 14 yıl başka olarak hizmet verdi. 29 Temmuz 1951 tarihinde vefat etti.

Metin Oktay
  TAÇSIZ KRAL

Türk futbolunun gelmiş geçmiş en büyük golcüsü Metin Oktay.

(solda) Süper Kupa ve UEFA Kupası (sağda)
UEFA KUPASINI KAZANAN TEK TÜRK TAKIMI

Galatasaray 2000 yılında İngiltere kulübü olan Arsenal ile karşı karşıya gelmiş uzatmaya giden maç sonucu gol sesi çıkmamıştır. Sonucu penaltıların belirlediği maçı Galatasaray 4-1 kazandı ve kupanın sahibi oldu.

ARKASINDAN SÜPER KUPA

2000 yılının Şampiyonlar ligi şampiyonu Real Madrid'le Stade Louis stadyumunda gerçekleştirilen Super Kupa maçını Galatasaray uzatlamalarda Mario Jardel'in attığı golle kupayı takımına kazandırmıştır.

Galatasaray Lisesi
YÜZLERCE YILLIK LİSENİN TARİHİ

1481-1826
Av dönüşü Beyoğlu'ndan Tophaneye doğru inerken 2.Beyazıt'ın gözüne bir kulübe çarpar. Dinlenmek için kulübeye gider. Kulübede nadide güller yeitştiren Gülbaba olarak tanınan dervişle karşılaşır. Sohbetinden keyif aldığı Gülbabaya bir isteği olup olmadığını sorar. Gülbaba da bir mektep yaptırmasını ister.
1838-1868
Sultan 2. Mahmut 1838 yılında binayı tıbbiye olarak faaliyete geçirdi. Binanın adı Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane oldu. 2.Mahmut bu arada tıp ilminin Fransızca öğretilmesini istedi. Gerekçe olarakta geçmişte tıp ilminde kendilerinin çok iyi oldukları ama Avrupalıların bizim bilgilerimizin üzerine katarak daha da ilerlediğini ve zaman kazanmak için onların dilinde öğretilmesini yararlı bulmuştur.
1868-1874
Ali Paşa, her türlü devlet hizmetinde istihdam edilmek ve yüksek ihtisas mekteplerinde tahsillerini tamamlayabilmek amacıyla eğitim görmek üzere, Avrupa'nın en büyük mektepleri derecesinde, her sınıf ahalinin çocuklarının kabiliyetlerine göre eğitim alacağı bir idadi kurulması ve Galata Sarayı binasının bu mektebe tahsis edilmesi zat-ı şahaneleri tarafından ferman buyurmuştu. Mektebe, Mekteb-i Sultani adı verilmesi uygun bulunmuştur.

Galatasaray Müzesi Müdürü Çağlar Şavkay ile bir kare



                                        

MULTİMEDYA HABER

16 Mart 2016 Çarşamba

DENİZ MÜZESİ



Deniz Müzesi

Deniz Müzesi Türkiye'nin denizcilik alanındaki en büyük müzesidir. 1897 yılında kurulan müze içerdiği koleksiyon çeşitliliği açısından dünyanın sayılı müzelerinden biridir. Deniz Müzesi, Türkiye'de kurulan ilk askeri müzedir.

(solda)2 Çifte sandal-Tek çifte sandal-Çifte sandal(sağda)
ATATÜRK'ÜN ÖZEL SANDALLARI

2 ÇİFTE SANDAL
Mustafa Kemal Atatürk'ün Ankara Gazi Çiftliğindeki Karadeniz havuzunda kullandığı sandaldır.

TEK ÇİFTE SANDAL
Mustafa Kemal Atatürk tarafından Floryadaki Cumhurbaşkanlığı Köşkünde kullanılmıştır. Küreklerin palasında ''MKA'' harfleri bulunmaktadır.

ÇİFTE SANDAL
Mustafa Kemal Atatürk'ün Ankara Gazi Çiftliğindeki Marmara Havuzunda kullandığı sandaldır.


Cumhurbaşkanlığı Yatı

ERTUĞRUL'DAN KALAN CUMHURBAŞKANLIĞI YATI

Yat, donanmadan 18 Eylül 1926 tarihinde Cumhurbaşkanı yatı olarak kullanılmak üzere İstanbul Bahriye Komutanlığı emrine verilmiştir. Mustafa Kemal Atatürk 1926-1937 yılları arasında Ertuğrul Yatını Cumhurbaşkanlığı Yatı olarak kullanmıştır.
                               
1800'lü yıllarda kullanılan gemi başları

İnebolu kayığı
MÜHİMMATLAR BU KAYIKLARLA TAŞINDI

Milli Mücadele döneminde Karadeniz'deki mühimmat sevkıyatının sembollerinden biri İnebolu Kayığıdır. Bu kayıkların İnebolu sahiline getirdiği mühimmat '' İstiklal Yolu '' aracılığıyla kağnılar kullanılarak Ankara'ya ulaştırılmıştır. Üç çifte kürekli pereme tipi kayık, ceviz ve çam ağacından önce kabuk tekniğiyle 20. yüzyılın başında yapılmıştır . Her an denize indirilip çekilmeye hazır bir yapıda ve çift omurgalıdır. Uzunluk: 8.80 metre Genişlik: 1.92 metre Yükseklik: 0.90 metre

Yaşayan tipte dünyanın en eski teknesi

  PADİŞAHIN GEZİ TEKNESİ

 ''Tarihi Kadırga'' kürekli ve yelkenli sınıfından bir kalita olup günümüze dek saklanmış, yaşayan tipte dünyanın en eski teknesidir. Padişahın gezi teknesi olduğu için üzerinde top yeri ve savaşçıların oturma yerleri yoktur.
Yapımında en az dokuz farklı türde ağaç kullanılmıştır. Bunlar saçlı meşe, sedir, karaağaç, kayın, çınar, dişbudak, şimşir, karaçam, ve cevizdir. Ağırlığı yaklaşık 57.4 ton olan teknenin her bir küreği 3 kişi tarafından çekilmekte olup 24 çifte küreklidir. 144 kürekçisi vardır. 

Sancak
KAYBETTİĞİMİZ SANCAK                                             

Müezzinzade Ali Paşa tarafından 7 Ekim 1571 yılında İnebahtı Deniz Savaşında sancak gemisine toka edilmiştir. Sancak, savaş sonrasında ganimet olarak ele geçirilmiş; 15 ocak 1965 tarihinde Papa VI. Paul tarafından Türkiye Cumhuriyetine hediye edilmiştir. Sancağın üzerinde bordürde 2 düz 2 ters biçimde '' Kelime-i Tevhid'' yazılıdır. Merkezde, üzerinde ''Fetih Suresi''nin 1. ve 2. ayeti yazan Zülfikar ve kılıcın kabzasının her iki yanında içinde hilal bulunan daireler mevcuttur.
Türkiye ve Vatikan Büyük Elçileri teslim töreninde(yukarıda teslim belgesi)
Saltanat Kayığı

1800'LÜ YILLARIN SALTANAT KAYIĞI 

Sultan Abdülmecit devrine ait olan bu Saltanat Kayığı 13 çiftedir. Armuz kaplama ve kemanebaş formundadır. Dış bordürü altın varaklı kabartma kıvrımlar ve kalemişi kenger yapraklarından oluşmaktadır. Baş ve kıç figürlerinde saltanat armaları, silah motifleri, baş kasara üzerinde kanatları açık kartal figürü bulunmaktadır. Kıç tarafta dört sütunce üzerinde yükselen köşk mevcuttur. Uzunluk: 32.00 m. Genişlik: 2.40 m. Yükseklik: 3.90 m.


FOTO HABER               

9 Mart 2016 Çarşamba

BASIN MÜZESİ

Basın Müzesi
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Basın Müzesi binası, 1865 yılında dönemin Maarif Nazırı Safvet Paşa tarafından İtalyan Mimar G. Fosetti'ye Neo Klasik tarzda yaptırılmıştır. Bina 9 Mayıs 1988 yılında Basın Müzesi olarak hizmete girmiştir.
Basın Müzesinin birinci katında, İbrahim Müteferrika ile başlayıp, Türk gazeteciliğinin başlangıcı olan 1828 tarihli Vakayi-i Mısriye Gazetesi, o dönemin belgesel nitelik taşıyan gazeteleri, II. Meşrutiyet dönemindeki basın patlaması, TBMM'nin açılışı ve harf devrimine kadar olan gelişmeler, basına emeği geçen ve iz bırakmış kişilerin yağlı boya tabloları, anı eşyaları ve çeşitli baskı makineleri, Türkiye Gazeteciler Cemiyetinin tarihsel gelişimini yansıtan belgeler, fotoğraflar sergilenmektedir. Ayrıca 6 Nisan 1909'da Galata Köprüsü üzerinde katledilen ilk gazeteciden günümüze kadar öldürülen gazetecilerin fotoğrafları da birinci katta yer almaktadır.

Basın Müzesi Müdür Yardımcısı Kavuk ile bir kare


SESLİ HABER

3 Mart 2016 Perşembe

PERA MÜZESİ


ÖZALP BİROL PERA MÜZESİ HAKKINDAKİ SORULARIMIZI YANITLADI.





                                                                             VİDEO HABER